Melisa: jak można wykorzystać jej właściwości?

Jest jedną z popularniejszych roślin leczniczych, a szeroka wiedza na temat jej właściwości pomaga nam w walce o zdrowie. Melisa to wspaniały dar natury, który może stać się cennym wsparciem dla osób żyjących z ciągłym stresie. Błędne jest jednak zakładanie, iż z mocy melisy można korzystać tylko przy problemach z napięciem nerwowym. Ta roślina lecznicza może nam pomagać w wielu innych sytuacjach. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Melisa jako naturalny lek: kiedy warto ją wykorzystać?

Melisa, jako naturalny lek, pomaga nam przede wszystkim w walce ze stresem oraz lękami. Uspokajające właściwości tej rośliny sprawiły, że zyskała ona bardzo dużą popularność. Warto jednak pamiętać, że melisa to nie tylko naturalny lek na uspokojenie, ale i cenne wsparcie w walce z bakteriami oraz wirusami. Z leczniczych właściwości melisy można korzystać przy stanach zapalnych, będzie ona też cennym wsparciem dla naszej wątroby. Po napar z melisy można też sięgać przy problemach z sercem oraz przy wzdęciach. Grypa, zapalenie oskrzeli oraz problemy związane z płucami – oto kolejne przypadłości, przy których melisa może się dla nas stać cenną sojuszniczką.

Melisa jako przyprawa: jak z niej korzystać?

Melisa to również wspaniała przyprawa, która może mieć rewelacyjny wpływ na smak naszych potraw. Jej obecność często uwzględniają przepisy na orzeźwiające napoje, można z niej również korzystać jako z przyprawy do mięs i drobiu. Melisa, jako roślina przyprawowa, staje się też cennym składnikiem wielu smacznych i pożywnych sałatek, bez których zdrowa dieta nie może się obejść.

Rekomendowane artykuły