Nasiona chia: co warto o nich wiedzieć?

Zdrowa żywność cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, rośnie też wiedza na temat tych dodatków, dzięki którym nasza dieta staje się bardziej wartościowa. Efekt? W gronie tych produktów, po które sięgamy coraz chętniej, miejsce coraz ważniejsze zajmują nasiona chia. Co warto wiedzieć na temat ich właściwości? W jaki sposób dieta z ich udziałem może wpływać na nasze zdrowie?

Czym są nasiona chia?

Nasiona chia to nic innego, jak jadalna część szałwii hiszpańskiej – rośliny, którą można porównać do naszego siemienia lnianego. Występuje ona przede wszystkim na terenie Meksyku oraz Gwatemalii, choć jej nasiona stały się w ostatnich latach jednym z ważniejszych składników w menu Europejczyków. Nasiona chia szybko stały się cenione wśród miłośników zdrowej żywności, którzy docenili ich uniwersalność, wartość odżywczą oraz ogromną ilość błonnika, dzięki któremu nasiona te stały się cennym składnikiem niejednej kuracji odchudzającej.

Dlaczego warto włączyć nasiona chia do diety?

Nasiona te są wsparciem nie tylko dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie, ale i dla tych, którzy chcą możliwie jak najlepiej zadbać o swe zdrowie. Szałwia hiszpańska jest rewelacyjnym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapewnia nam skuteczną ochronę przed działalnością wolnych rodników. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może nam zatem pomóc w walce ze starością oraz chronić nas przed rozwojem chorób nowotworowych. Nasiona te są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowym omega-3, nie brak w nich również wapnia – minerału wyjątkowo ważnego dla naszych kości.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *